Døden kommer ikke med ljå

av Nina Ossavy

Stykket tar utgangspunkt i tekster om og av den kjente sivilisasjonskritikeren og terroristen Ted Kaczynski (Una-bomberen). I tråd med inspirasjonskildens ideologi, ønsket regissør Nina Ossavy å frigjøre forestillingen helt fra teknologi. Da stykket måtte inn i en digital format, ville forestillingen derfor naturlig måtte endre sin form. Samtidig var det en anledning til å gå tilbake til de første idéene.

– Min første visjon av forestillingen var faktisk et mørkt rom, en stemme og masse lyder, forteller Ossavy. Selv om vi etterhvert bestemte at forestillingen skulle bort fra det digitale, har disse lydene hele tiden ligget og lurt. Til Vårskjermfest fikk vi muligheten til å utforske dette.

I samarbeid med lyddesigner Merete Mognstad vil teksten nå presenteres som en sonisk opplevelse, som en blindfilm eller et radioteater. De to jobber nå med digitaliseringen og innspillinger.

– Vi jobber i dialog, og jeg har til nå fått høre en versjon  av lydverket. Jeg gleder meg til å komme tilbake og høre med!

Om forestillingen:

Døden kommer ikke med ljå, har urpremiere som blindfilm/radioteater på Vårskjermfest. 

Døden kommer ikke med ljå tar utgangspunkt i tekster om og av den kjente sivilisasjonskritikeren og terroristen Ted Kaczynski. Etter tjue år som FBIs mest ettersøkte mann, ble han i 1996 arrestert etter at hans egen bror anga ham. Han soner nå en livstidsdom som følge av sine terrorhandlinger. Samtidig fortsetter hans særegne teknologikritikk å gi impulser til samtiden. 

Kaczynski flyttet ut i ødemarken for å være alene, langt unna teknologi og sivilisasjon. Fly og biler kom likevel stadig nærmere hans eremittliv, og ødela tilværelsen i naturen. Hans reaksjon var å forsøke å drepe de menneskene han mente var ansvarlige for den teknologiske utviklingen på bekostning av naturen. I løpet av periode på tjue år ble tre personer drept av Ted Kaczynski, og tjuetre ble skadet. Selv begrunnet han handlingene sine som en legitim reaksjon mot truslene fra teknologisamfunnet, som han mente ødela naturen.

Et veldig sinne var drivkraften til Theodore Kaczynski. Om sine voldelige handlinger har han sagt at folk som ikke forstår hans valg av terror og drap som metode, ikke selv kan ha kjent på et tilstrekkelig sinne. Likevel, bak sinne ligger ofte sorg. Kan det ha vært en form for øko-sorg som lå til grunn for hans handlinger?

Opplevelsen av lydverket vil være best med bruk av hodetelefoner.

Med Terje Ranes som Ted Kazcynski. 
Lyddesign Merete Mongstad.
Musikk: preparert instrumenter; basskalimba og logdrum: Marius Kolbenstvedt
Regi, ide og manus: Nina Ossavy  

Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Dramatikkens Hus