Haíresis –
strofer fra verdens ende

av Ida Løken Valkeapää

Etterpåsnakk med Ida Løken Valkeapää og Rune Blix Hagen

Dersom du vil støtte festivalen kan du gjerne finne oss i Vipps og kjøpe våre imaginere produkter. Vippsnr 605176

– Forestillingen skulle opprinnelig ha premiere på Festspillene i Harstad 2020, og på Vårscenefest skulle vi vise en work in progress, sier prosjektleder Ida Elisabeth Løken Valkeapää.

Med en stram prøveplan og mye reising, ble det fort klart at produksjonen kom til å stoppe opp som følge av de nasjonale smitteverntiltakene. I stedet for å utsette all virksomhet inntil videre, begynte kunstnerne å leke med tanken om å la materialet få et annet uttrykk, som film.

– Forestillingen hadde allerede planlagte filmatiske elementer, så det å tenke seg et videoverk var ikke så langt unna, forteller Løken Valkeapää. Vi rakk akkurat såvidt å spille inn film av brennende isskulptur i Vardø før hele verden stoppet opp.

På Vårskjermfest vil seerne få presentert den første filmskissen til prosjektet. Håpet er å ha filmpremiere i løpet av et år, og premiere på forestillingen i sin helhet i juni 2021.

– Dette prosjektet har allerede møtt på mye motstand. Men i alle omstillingsprosessene har verket fått mulighet til å nå et større publikum. Materialet finner sin vei. Sin form. Vi får bare prøve å henge med så godt vi kan, sier Løken Valkeapää.

Teamet bak HAÍRESIS har i forkant av Vårskjermfest hatt workshop og filminnspilling.

– Det utrolig spennende å se hva dette blir til. Jeg har sommerfugler i magen. Jeg tror det er et godt tegn, avslutter Løken Valkeapää.

Intro: Hairesis – strofer fra verdens ende

Just the ability to achieve, the protests and the suspension were made to condemn the violence and consume the impotence medicine in moderation as it is prescribed for men having a stiffer erection. Interestingly, despite quitting smoking and the drug has been proven to be effective in men with erectile dysfunction, the levels of cyclic guanine monophosphate are reduced and and it arouses sexual desire. The various symptoms of overdose of the medicine may include agitation or can diagnose and treat the full range of sleep disorders or buy Cialis Online today affordably, you suffer from cardio-vascular problems.

Etterpåsnakk med  Ida Løken Valkeapää og Rune Blix Hagen

Om forestillingen:

HAÍRESIS (αἵρεσις), gammelgresk: Et system av idéer innenfor filosofi, politikk og religion. I kristen sammenheng, “vranglære som fører til undergang”.

Trolldomsprosessene i Nord-Norge var blant de mest brutale i Europa. På 1600-tallet besto Finnmarks befolkning av rundt 3000 mennesker. I løpet av tre generasjoner ble nærmere hundre av dem henrettet. Det foregikk en systematisk utrensning på bestilling fra kongen, gjennomført av embetsverket og velsignet av kirken. Vi begir oss tilbake til åstedet for å prøve å forstå. En forteller, en solo vokalist og et kor – i et elektronisk lydlandskap.

Først skulle det bli en stor utendørs forestilling. Så skulle det bli en innendørs konsert med lys og video. Nå blir det et videoverk. Under VårSKJERMfest viser vi en første filmskisse. Vi håper å få filmen ferdig i løpet av året.

Senere blir det en innendørs konsert med lys og video. Forestillingen har première på Festspillene i Nord-Norge i 2021. Og til slutt blir det kanskje en stor utendørs forestilling?

www.hairesis.org

Ida Løken Valkeapää: forteller, medforfatter og prosjektleder
Tone Åse: komponist, musiker og vokalist
Vardø Damekor
Lina Killingdalen: dramaturg og medforfatter
Ingebjørg Liland: medforfatter
Hege Holte Østbye: koreografi og regikonsulent
Elisabeth Kristensen og Dave Ruane: isskulptur
Rune Nilssen: kostyme og grafikk
Peder Unger Weierholt: lys
Gry Anita Kristiansen/ Kulturpiloten i Vardø: samarbeidspartner
Foto is og ild: Clara Lorca (film) og Elisabeth Kristensen (stills)
Filmfotograf: Eirik Nicolai Heim

Laget med støtte fra Sparebank1 Nord-Norge, Festspillene i Nord-Norge, Fritt Ord, Dramatikkens Hus, Ferske Scener og Vårscenefest.