Døden kommer ikke med ljå

Hva drev «Unabomberen» til terrorisme?

Kan vi forstå en terrorist?

Døden kommer ikke med ljå tar utgangspunkt i tekster om og av den kjente sivilisasjonskritikeren og terroristen Ted Kaczynski. Etter tjue år som FBIs mest ettersøkte mann, ble han i 1996 arrestert etter at hans egen bror anga ham. Han soner nå en livstidsdom som følge av sine terrorhandlinger. Samtidig fortsetter hans særegne teknologikritikk å gi impulser til samtiden. 

Kaczynski flyttet ut i ødemarken for å være alene, langt unna teknologi og sivilisasjon. Fly og biler kom likevel stadig nærmere hans eremittliv, og ødela tilværelsen i naturen. Hans reaksjon var å forsøke å drepe de menneskene han mente var ansvarlige for den teknologiske utviklingen på bekostning av naturen. I løpet av periode på tjue år ble tre personer drept av Ted Kaczynski, og tjuetre ble skadet. Selv begrunnet han handlingene sine som en legitim reaksjon mot truslene fra teknologisamfunnet, som han mente ødela naturen.

Et veldig sinne var drivkraften til Theodore Kaczynski. Om sine voldelige handlinger har han sagt at folk som ikke forstår hans valg av terror og drap som metode, ikke selv kan ha kjent på et tilstrekkelig sinne. Likevel, bak sinne ligger ofte sorg. Kan det ha vært en form for øko-sorg som lå til grunn for hans handlinger?

Terje Ranes, skuespiller

Nina Ossavy, regi og dramatiker

Olivia Lasky, oversettelse til engelsk

Laget med støtte fra: Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Dramatikkens Hus og Dramatikerforbundet.