Tro, håp og termodynamikk

En kollektiv vandring langs sjøfronten med performance, installasjonskunst og aktivisme. Et møte med fortid og fremtid for en by i utvikling.

Mellom februar og juni 2020 gjennomfører STATEX en rekke workshoper og intervensjoner rundt utfordringene og spørsmålene knyttet til Tromsøs byutvikling, med spesiell interesse for strandkanten og sjøfronten.

Hvis du surfer på nettet, åpner en avis eller skrur på nyhetene, får du inntrykk av at verden er på ville veier. Media er full av krig, død og elendighet. Man kan bli fristet til å ønske seg tilbake til en enklere, lykkeligere tid. Men dette mediebildet stemmer ikke. Både forskning og statistikk viser at menneskeheten gjør stadig større sprang mot en bedre verden.

Termodynamikkens andre lov sier at fremtiden ikke kan bli enklere enn nåtiden. Kompleksiteten vil alltid øke. Å gå tilbake er ingen mulighet – vi må fremover. Det er vår skjebne, og mening med det hele. Så vi handler.

Ukentlig HUNDE-VANDRING langs sjøen med hyle-terapi for massene. Konstruksjon av et storskala improvisert MERZBAU HOTEL ved bruk av kollektiv innsats og tyngdekraft. Interaktiv PROPAGANDA-SKJERM for skriving på torget og på nett. Tallenes Tale og utendørs LECTURE-PERFORMANCE med statistikk og perkusjon. Fortiden og fremtiden til Tromsø i antall.

Tro, håp og termodynamikk utforsker grunnleggende spørsmål knyttet til framtidshåp og fellesskap, og det rommet samfunnet gir oss til å tenke på endringer. Stykket er så langt den siste delen av Kollektivet STATEX sin trilogi om fellesskap og framtid.

Prosjektet er en del av Waterfront Laboratory. STATEX er et tverrfaglig kunstnerisk kollektiv bestående av:

Dansekunstner/sanger Liv Hanne Haugen
Forfatter/dramaturg Tale Næss
Scenograf/billedkunstner Lawrence Malstaf
Musiker/komponist Amund Sjølie Sveen 
Regissør/aktør Jon Tombre

Samarbeidspartnere: 70gr. N arkitektur, Berit Steenstrup og Festspillene i Nord-Norge.

Støttet av Norsk Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde, Tromsø Kommune og KORO/Kunst i Offentlige Rom.